ריכזתי נושאים מרכזיים שעלו בתקופת הקורונה מהפגישות והשיחות שלי עם הלקוחות ואני חושבת שהן חשובות בעיקר בתקופה זו אבל כמובן ניתנות ליישום בכל זמן:
הכנסות:
🔸אמנם ההכנסות של רבים מאיתנו הצטמצמו אבל מרבית בתי האב עוד מכניסים סכום כסף מסוים אשר עשוי להיות נמוך מזה שהיינו רגילים אליו. מניסיוני משפחה יכולה להתרגל לכל גובה של הכנסה ולשמור על תקציב מאוזן, זה עשוי להיות מאתגר ושונה אבל זה בהחלט אפשרי. בתקופת הקורונה יש גם ירידה משמעותית בהוצאות ולכן יתכן שהתקציב שלכם כבר מאוזן למרות הירידה בהכנסה.
🔸 כל משפחה וכל בית עסק צריך שיהיו לו כספים בצד שיוכלו לממן אותו לפחות למשך 3 חודשים (הכי טוב אם יש חיסכון לשנה), אם התנהלתם כך לפני התקופת הקורונה אז אתם תעברו את התקופה הזו בקלות. אם אין לכם חיסכון כזה, אני מציעה לראות בתקופה זו כהזדמנות ללמידה והבנה עד כמה החיסכון הזה חשוב וליישם אותו כשנחזור לשגרה.
🔸 השהות בבית מאפשרת זמן רב למחשבה, ללמידה, להתסכלות פנימית – האם אני נמצא/ת איפה שאני רוצה להיות? האם אני רוצה / צריך לעשות שינוי תעסוקתי או לעשות שינוי בעסק שלי כמו פיתוח של מוצר חדש (רצוי שיהיה און ליין). הקורונה לימדה אותנו כמה חשוב שנהיה בקדמת הטכנולוגיה ואם אנחנו עוד לא שם עם העסק שלנו, זו הזדמנות מצויינת להתקדם לכיוון הזה.
הוצאות:
🔹 כפי שבטח שמתם לב מרבית ההוצאות של משק הבית הצטמצמו ו נעלמו – ביגוד, דלק, השכלה, חינוך, מסעדות, בילויים, אירועים משפחתיים, חופשות ומנגד ההוצאה שגדלה אצל מרבית בית האב היא הוצאה על מזון.
על מנת לבחון את השינוי שחל חשוב לרשום באופן עקבי מה היו ההוצאות לפני תקופת הקורונה (ינואר וחצי פברואר) ומה ההוצאות בתקופת הקורונה (מרץ וחצי אפריל) ולעשות השוואה. שימו לב אם הפער הזה הוא בהתאמה לשינוי שחל בהכנסה – האם אתם ביתרה או גרעון.
* אשמח לשלוח טבלה ייעודית לבחינת ההוצאות בתקופה זו, כתבו לי
🔹 אם יש לכם צורך ליצר צמצום נוסף בהוצאות יש סעיפים שניתן לצמצם אבל שימו לב זה עלול לגרום לעליה בהוצאות לאחר תקופת הקורונה:
– משכנתא – ניתן להקפיא את תשלומי המשכנתא לכ- 3 חודשים
– שכר דירה – לפנות לבעל/ת הבית ולבקש דחייה או הקטנה של התשלום
– ביטוח רכב – לפנות לחברת הביטוח ולבקש עבור רכב שלא נוסע מצמצום בתשלומי הביטוח.
– חוגים ומנוי לספורט – לבקש הקפאה של המנוי
– תקשורת – תבחנו אם יש הוצאות שלא רלוונטיות וניתן לבטל או להקפיא
🔹 על מנת להימנע מקריסה כלכלית יש להישאר עם האצבע על הדופק, לבחון את ההכנסות מול ההוצאות בכל חודש וניתן גם בכל שבוע. במידת הצורך. המעקב הכרחי על מנת להימנע מסיטואציה של החזרי תשלומים וצ’קים אשר עלולים לפגוע בדירוג האשראי גם לאחר תקופת הקורונה.
❗️מרבית המשפחות שעברו תהליך של ייעוץ כלכלי, מצליחות לעבור את משבר הקורונה בפלוס מידי חודש, עקב הרידיה בהוצאות או לכל הפחות באיזון כלכלי. זאת לעומת משפחות שנכנסו למשבר הקורונה במינוס ובלי ידע בניהול הפיננסי שלהן, מוצאות את עצמן במשבר ובטלטלה כלכלית. ככל שאני מדברת עם יותר אנשים אני מבינה את החשיבות של הייעוץ הפיננסי ולימוד משפחות כלים אשר הכרחיים לניהול הפיננסי בכל סיטואציה שיקלעו אליה.