ילדים לומדים על ניהול פיננסי מהוריהם ולכן חשוב לשמש דוגמא אישית ולפעול מתוך מודעות להשפעה שיש למבוגרים על ילדיהם. התנסות כלכלית מעשית היא הדרך הטובה ביותר לאפשר לילד ללמוד על אחריות פיננסית, למשל על ידי דמי כיס או יצירת הכנסה עצמאית וניהול ההכנסה הזו בגיל צעיר כשהסיכון עוד נמוך. בגיל צעיר לפני שהילדים עצמאיים כלכלית ניתן לתת להם להתנסות ולפתח הרגלים טובים, לנהל תקציב לתקופה מסוימת ולפתח מיומנות של קבלת החלטות בלי מרכיב של סיכון גבוה. חשוב לאפשר להם לעשות טעויות, גם אם הן עלולות להיות יקרות
מאמר שפורסם בכתב העת Communication Research Reports מצא שילדים שדיברו איתם על השתכרות, חיסכון ואיך להוציא כספים אבל לא על המצב הכלכלי של המשפחה או על השקעות לטווח ארוך העריכו שהנושאים הללו מחוץ לתחום כיוון שזה נושא מפחיד. אם לא מדברים עם ילדים על הנושאים הם מגיעים למסקנות משלהם שעלולות לא להיות מדויקות. על מנת שילדים ילמדו על כסף חשוב לדבר איתם על כל הנושאים ולהתאים אותם לגיל הילדים.
ניהול כסף הוא בעצם ניהול סיפוקים ודחיית סיפוקים, כבר בגיל צעיר ניתן ללמד ילדים לוותר על סיפוק מיידי כדי לקבל סיפוק גדול יותר אחר כך. דרך טובה לעשות זאת היא להסביר לילדים את ההבדל בין “צריך” לבין “רוצה” ובמקום להגיד להם מה כדאי להם לקנות ומה לא, אפשר לשאול שאלות מנחות – למה את/ה רוצ/ה לקנות את זה? האם את/ה רוצ/ה או צריך את זה? ולתת לילד לבצע את ההחלטה שלו. לאחר תקופה לעשות שיקוף לגבי הרכישה – האם את/ה מרוצ/ה מהרכישה? האם היית/ה רוצה לעשות משהו אחרת פעם הבאה?
חלק בלתי נפרד מאוריינות כלכלית היא אוריינות לנדיבות, בעיקר בתרבות של העם היהודי, והדרך הטובה ביותר ללמד ילדים היא להוות דוגמא אישית להכרת תודה ונדיבות. אם אתם אנשים נדיבים שתורמים חשוב שתשתפו את הילדים שלכם ותדברו איתם על ההחלטות שלכם ועל הכרת תודה שאתם בצד שנותן.